NAŠA ULJA

Nahranite svoja osjetila sa vrhunskim Oio Vivo tekućim zlatom

Oio Vivo

Zaljubite se u široku paletu okusa naših izvrsnih maslinovih ulja, među kojima ćete sigurno izdvojiti svog favorita, koji će postati neizostavan začin vašim jelima, ali i ojačati vaše zdravlje.

Paleta ekstra djevičanskih maslinovih ulja Oio Vivo trenutno broji četiri sortna ulja autohtonih maslina, te  dvije mješavine sortnih ulja različitih intenziteta.

Naša selekcija sastoji se od Vodnjanske Buže, Rozinjole, Istarske Bjelice, te rijetke sorte Žižolere, specifične za podneblje Vodnjana, a od mješavina imamo blaži Bon, te intenzivni Gajardo.

Oio Vivo

ČOVJEK I PRIRODA

Oio Vivo – živo ulje, čiji naziv ukazuje na tisućljetnu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja, povezuje izvrsni geografski položaj za uzgoj maslina s inovativnim pristupom proizvodnje maslinovog ulja, što je uvijek rezultiralo stvaranjem ulja vrhunske kvalitete.

Visoka zastupljenost polifenola, stabilnost okusa i svježine, glavne su značajke našeg ulja koje ima najpovoljniji učinak na naše zdravlje I dugovječnost.

IDEALNA LOKACIJA

Regija Istra, poluotok na zapadu Hrvatske, podneblje je Mediterana izrazito pogodno za uzgoj maslina. Otkrili su to još stari Rimljani, koji su upravo u Istri proizvodili znatne količine vrlo vrijednog maslinovog ulja. Područje Vodnjana, na jugu poluotoka Istra, s osunčanim maslinicima, zemljom crvenicom, kamenim suhozidima i koridorom toplog morskog zraka koji povezuje istočnu i zapadnu obalu Istre isticano je kao podneblje u kojemu se proizvodilo najcjenjenije ulje. Maslinik površine 56 ha s 15 000 stabala smjestio se na odličnoj lokaciji za uzgoj maslina na nadmorskoj visini od 60-120 m.n.v. samo 4,5 km udaljen od mora. Položen je između Vodnjana na sjeveru i Pule na jugu, u južnom djelu poluotoka Istra, gdje se odvijaju blagodatna strujanja toplog morskog zraka od Raškog zaljeva na istoku i Brijunskog otočja na zapadu.

Oio Vivo
Oio Vivo

NAJVEĆI MASLINIK U JUŽNOJ ISTRI

Maslinik je podijeljen u pravilnu ortogonalnu mrežu, podsjećajući tako na rimsko nasljeđe zemljišnih centurija, pravilo omeđenih posjeda, u kojima se uzgajaju pojedine sorte maslina i to pet autohtonih sorti, te dvije strane, talijanske sorte maslina.

Autohtone sorte

Vodnjanska Buža

5.500 stabala

Sorta masline buža je najrasprostranjenija autohtona sorta masline u Istri. Postoje više vrsta biotipova ove sorte u Istri. Za područje Vodnjana karakteristična je Vodnjanska buža. Stablo buže je jako, bujnog rasta, s gustom, širokom krošnjom koja raste u visinu. Grančice rastu uspravno, dok su rodne grančice povijene. List je srednje veličine, eliptičan, u obliku koplja s naličjem sive boje. Plod masline sorte buža je srednje velik do velik, jajolikog oblika, blago asimetričan, a u punoj zrelosti, tamne je boje. Zahtjeva tople i zaštićene položaje, te je stoga najpovoljniji za uzgoj na toplim pozicijama južne Istre.

Buža Puntoža

600 stabala

Sorta buža puntoža karakteristična je autohtona sorta masline u Istri koja se uzgaja na području Rovinja, Bala, Vodnjana i Fažane. Stablo masline buže puntože je bujnog rasta, jakog debla i grana. Krošnja je visoka, gusta, s brojnim granama ispunjenim lišćem. List je jasno zelene, nešto tamnije boje no što je to list buže. Plod je manji od buže, a najčešće raste u grozdićima na dugim peteljkama. Na vrhu ploda smjestilo se malo izbočenje po kojemu je sorta dobila ime. Kvaliteta ulja nalik je kvaliteti ulja buže, no miris je jači, poput zrelog ploda masline i jabuke.

Istarska Bjelica

4.500 stabala

Sorta masline istarska bjelica autohtona je sorta udomaćena u Istri i Kvarneru, nalazimo je i u Italiji i Sloveniji, a karakteristična je po visokom udjelu polifenola (više od 450mg/kg). Stablo je srednje bujnog rasta, guste krošnje koja raste u visinu. Grane su dugačke i čvrste, rastu uspravno, a rodne grančice su blago povijene ili ravne. List je srednje veličine, širok, tamnozelene boje. Eliptičnog je oblika i spiralno se uvija. Plod je jajolik, simetričan, krupan. Odnos između koštice i pulpe je skladan. Ovo je jedna od najotpornijih sorti na niske temperature i buru. Dozrijeva kasno, sredinom ili koncem studenog i odlične je, obilne i redovite rodnosti.

Rozinjola

1.250 stabala

Sorta rozinjola, autohtona je sorta masline, koja se uzgaja u južnom dijelu Istre osobito u Rovinju, Vodnjanu i Vrsaru. Stablo masline Rozinjole, srednje je bujno, grane su raširene, usmjerene prema svjetlu. Krošnja je kompaktna, okrugla, gusta, s brojnim grančicama i puno lišća. List tamno-zelene boje, na rodnim grančicama tupo zaobljen, na mješovitim grančicama, vrh lista je blago šiljat. Plod rozinjole je simetričan, srednje mali, jajolik, s brojnim pjegicama, daje ulje intenzivnog mirisa, izraženog pikantnog okusa i umjerene gorčine.

Žižolera

700 stabala

Sorta masline žižolera, stara je autohtona sorta, slabo zastupljena u Istri. Sadnjom 700 stabala u jednom čistom sortnom masliniku, zalažemo se za revitalizaciju stare sorte, te smo tako postali najvećim proizvođačem čistog sortnog ulja Žižolere. Stablo masline sorte žižolera je bujnog rasta, izraženog razvoja debla, široke krošnje, krivudavih čvrstih i dugih grana dok su rodne grančice, gipke i guste. List kopljast, srebrno sivomaslinaste boje, srednji do velik, jajolik. Plod žižolere izgledom i bojom podsjeća na plod žižule, voća karakterističnog za Istru, te je upravo po njemu dobila i ime.

Strane sorte

Leccino i pendolino su u svojstvu glavnog oprašivača u masliniku.

Leccino

2.100 stabala

Leccino je strana sorta masline koja se na području Istre uzgaja od 1940., a stigla je iz Italije, regije Toscana. Riječ je o najraširenijoj sorti masline u svijetu, što duguje izrazitoj prilagodljivosti na različite uvjete. Stablo je bujnog rasta, široko, izraženog porasta i razvoja debla i krošnje u visinu i obujam.

Rodne grančice su kratke, viseće, krošnja okruglastog oblika s čvrstim i dugim granama zbog čega je grmolikog oblika kao ukrasna biljka. Sorta ranog dozrijevanja (rujan, listopad), a otporna je na niske temperature. Leccino daje ulje izvanredne kvalitete, izraženog svježeg, voćnog mirisa po plodu masline, a blagog I slatkog okusa, bez jače izražene arome.

Pendolino

650 stabala

U našem masliniku, pronaći ćete još samo jednu stranu sortu, a to je toskanska sorta pendolino, glavni oprašivač u masliniku. Sortu masline pendolino, određuje krošnja srednje bujnosti s povijenim, visećim granama i kopljasti, zbijeni listovi. Plodovi su izduženi, blago asimetrični, srednje težine. Rodne grančice su duge, viseće, gipke, savijene prema tlu. Premda je sorta masline pendolino, prvenstveno u uzgoju kao oprašivač, ipak daje ulje izvanrednih svojstava i svježeg voćnog mirisa.

Čimbenici koji utječu na kvalitetu ulja

Metoda prerade

Važno je da se tijekom procesa prerade primjenjuju samo mehanički postupci (tiješnjenje) i to u hladnom okruženju, dakle bez zagrijavanja iznad 27°C te provođenja rafinacije, a to je proces karakterističan za proizvodnju vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Agrotehničke mjere

Kvalitetu ulja osiguravaju i čisti sortni maslinici, integrirana poljoprivreda i organsko gnojivo te primjena inovacija u uzgoju.

Sorta

Određene sorte imaju veću količinu polifenola poput istarske bjelice (više od 450mg/kg) što direktno utječe na kvalitetu ulja. Razina polifenola povišena je i u ostalim uljima autohtonih istarskih sorti maslina i kreće se u rasponu 300−450 mg/kg.

Stupanj dozrelosti

Vrijeme berbe odnosno stupanj zrelosti plodova značajno određuje razinu polifenola u plodu masline, zato mi počinjemo sa berbom početkom listopada kada je plod još zelen,odnosno kada je zrioba tek započela.

Klimatske prilike

Ispitivanjima je utvrđeno da veći udio fenolnih tvari, a time i veću kvalitetu imaju ulja na jugu Istre, u područjima koja više oskudijevaju vodom te imaju više sunčanih dana u godini.

Oio Vivo - berba

Berba

Kada započeti berbu maslina vrlo je važno pitanje. Odluka o vremenu berbe značajno će utjecati na kvalitetu i okus ulja. Najcjenjenije ulje, prijatnog i svježeg okusa po plodu masline stari su Rimljani nazivali ex albis ulivis, a dobivalo se pri ranoj berbi kada se boja ploda mijenjala iz zelene u zeleno-žutu. Fenolni sastojci koji ulju daju okus i miris, sa zriobom masline se smanjuju, stoga je vrlo važno pratiti proces zriobe i pravovremeno donijeti odluku o berbi kada je razina polifenola u svježem plodu masline najviša. Mi počinjemo berbu u prvim danima listopada, ako nam vremenske prilike to dopuste, te prakticiramo ručno branje maslina kako bi ih bolje očuvali, budući da su stabla još mlada.

Prerada

Postupak prerade maslina odvija se u nekoliko brižno provedenih faza: čišćenja i pranja plodova, mljevenja, miješanja tijesta, odvajanja čvrstog od tekućeg djela, te separacije uljne smjese na ulje i vodu. Konačan cilj tog postupka je dobivanje ulja iz ploda masline bez da se izazovu promjene kemijskog sastava značajne za kvalitetu ulja i njegovu biološku i nutritivnu vrijednost. Procesu miješanja tijesta treba dati osobitu pozornost jer je upravo tu moguć značajniji gubitak polifenola, što će u konačnici utjecati na kvalitetu ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije.

Oio Vivo - prerada
Oio Vivo - čuvanje

Čuvanje

Nakon procesa prerade, ulje se čuva u samom masliniku, u svježem i prozračnom prostoru na konstantnoj temperaturi u spremnicima od nehrđajućeg čelika (inoxa) priključenim na plin dušik koji onemogućava kontakt ulja s kisikom. Na taj se način sprječava proces oksidacije i dugoročno čuvaju vrijedna svojstva ulja.